Je hebt alles geregeld voor de vakantie. De mooiste bestemming geboekt, tickets geregeld en je koffers staan al klaar. Nu wil je nog even snel een reisverzekering sluiten voor een reis zonder zorgen.
Toch kun je in die laatste stap beter even wat extra tijd steken. De verschillen in dekking en voorwaarden tussen Nederlandse reisverzekeringen lopen enorm uiteen, ontdekte vergelijkingssite Pricewise tijdens een onderzoek.
Verzekeraars lijken de hoge claims op reisverzekeringen zat te zijn. Ze hanteren daarom strenge voorwaarden en beperkte dekkingen. De verschillen in voorwaarden tussen verzekeraars zijn ook nogal fors.
Pricewise spitte de voorwaarden van tientallen reisverzekeringen uit en kwam tot opmerkelijke uitkomsten.
Gedekte bedragen verschillen duizenden euro’s
Waar de Europeesche maximaal 1000 euro per persoon per polis dekt, ligt de maximale dekking bij ASR en Zwitserleven op 5000 euro.
Check hier de maximaal verzekerde bedragen per polis:
Als je de voorwaarden bekijkt, let dan even op het volgende. Bij bijna twee derde van de verzekeringen is er een maximaal verzekerd bedrag per polis. Maar op één polis worden meestal meerdere mensen verzekerd. Dus ga je met je partner of met je gezin op pad, dan is de dekking per persoon een stuk lager.
Maximale dekking voor mobieltjes, laptops en andere elektronica
De meeste claims bij reisverzekeraars gaan over mobieltjes, foto-, film- en videoapparatuur. Reisverzekeraars proberen de uitkeringen te beperken. Ze nemen in hun voorwaarden vaak een maximum voor consumentenelektronica op. Gemiddeld hanteren ze voor die categorie een maximale dekking voor elektronica 1.330 euro.
Verzekeraars zoals Hema en Inshared hebben besloten mobieltjes maar helemaal niet meer te dekken. Europeesche dekt 100 euro. Allianz dekt bijvoorbeeld maximaal 1.750 euro als je mobiel gestolen is. Dat is een uitschieter, twee derde van de aanbieders dekt maximaal 300 euro voor je mobieltje.
Verder noemen diverse verzekeraars nog een maximaal totaalbedrag voor mobieltjes en andere apparatuur. Dus is je rugzak met mobiel, camera en iPad weg, dan kan de vergoeding daarvoor flink tegenvallen.
Verzekering op dagwaarde en vaak nog eigen risico
De nieuwprijs van je spullen krijg je doorgaans niet. Verzekeraars werken vaak met de dagwaarde als maximaal uitkeringsbedrag.
Voor mobiele telefoons hanteren reisverzekeraars gemiddeld een afschrijvingspercentage 33 procent per jaar. In drie jaar is mobieltje voor je verzekeraar dus eigenlijk al waardeloos. Business Insider ging daar eerder in op in dit artikel over smartphoneverzekeringen.
Verder kennen reisverzekeringen doorgaans een eigen risico. Voor een twee jaar oude smartphone krijg je daarom na een eventueel eigen risico ook nauwelijks iets terug.
Sommige reisverzekeringen dekken standaard helemaal geen bagage
Bij één op de drie reisverzekeringen blijkt dekken van de bagage een optie. Anders gezegd: standaard is je bagage helemaal niet gedekt. Dus als je even snel online een verzekering sluit kan het zijn dat je de bagageoptie over het hoofd ziet. Voor veel mensen is juist die dekking een belangrijke reden om een reisverzekering te sluiten. Ze willen zich niet uitsluitend verzekeren tegen bijvoorbeeld medische kosten of hulpverlening.
Het loont dus echt om je reisverzekering te checken, stelt Pricewise. Er zijn tientallen verzekeraars en diverse verzekeraars bieden meerdere reisverzekeringen. Kijk naar onder meer dekking en eigen risico.
Hans de Kok, directeur Pricewise, stelt dat zo'n check zeker voor gezinnen van belang is en voor mensen die veel elektronica meenemen op reis. Soms is het slim de reisverzekering te upgraden of is het echt handiger naar een andere verzekeraar over te stappen.
De duurste polis hoeft overigens niet de meest passende te zijn, stelt De Kok. "Je behoeften kunnen veranderen. Reisde je altijd buiten Europa en nu alleen binnen Europa, dan kun je van werelddekking terug naar Europadekking. Houd je verzekering tegen het licht, ook periodiek."
Lees meer over reizen en vakanties:
- 14 angstaanjagende feiten waardoor je nooit meer aan boord wil gaan van een cruiseschip
- Voor een subtropisch eiland hoef je niet naar de andere kant van de wereld – Engeland heeft de Isles of Scilly vol palmbomen
- Dit simpele trucje van een stewardess zorgt ervoor dat je je paspoort nooit meer kwijtraakt
- Als je op dit kleine detail let, weet je of een hotelkamer echt schoon is